El segell Infoparticipa i el llarg camí cap a uns ajuntaments transparents

Comparteix el post:
Web d'Infoparticipa
Web del projecte Infoparticipa

El mes d’abril ha estat positiu per a una desena d’ajuntaments del Baix Llobregat. Però sobretot, per als seus ciutadans. El Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural ha guardonat amb el premi Infoparticipa les web de deu ajuntaments de la comarca per seu nivell de transparència durant el 2015. La mala notícia és que la transparència, en el conjunt de Catalunya, no sembla avançar sinó que ha fet un pas enrere. Si l’any 2014, 77 ajuntaments van ser premiats, ara la xifra s’ha reduït a 67. És a dir, s’ha passat del 8% al 7%.

Qui hi ha darrera del segell Infoparticipa?
Segurament les persones interessades amb la transparència a les administracions públiques han sentit a parlar alguna vegada d’Infoparticipa. Però qui hi ha darrera d’aquest segell de qualitat, què mesura exactament i amb quina finalitat?

El segell Infoparticipa va néixer com una iniciativa del Laboratori de Periodisme i Comunicació per la Ciutadania Plural (LPCCP), un organisme de la Universitat Autònoma de Barcelona. El Laboratori va començar a caminar el 2012, però en realitat és el resultat de la fusió de dos grups d’investigació anteriors amb una llarga trajectòria. Segurament, la gran diferència entre el LPCCP i els dos grups que el van precedir és que posa l’accent en realitzar investigacions orientades al diagnòstic de problemes i  a desenvolupar metodologies i eines capaces d’innovar el periodisme. D’aquesta forma es fomenta l’elaboració d’informacions que facilitin al conjunt de la ciutadania exercir els seus drets en una societat plenament democràtica. Amb aquesta filosofia va néixer el projecte Infoparticipa.

La bona acollida de la iniciativa va permetre que just un any després, al 2013, vuit universitats espanyoles se sumessin al projecte. Si el marc d’estudi inicial era Catalunya, amb l’acord amb altres universitats la metodologia d’Inforparticipa s’estén a cinc comunitats autònomes (Andalusia, Aragó, Canàries, Ceuta, Galícia  i Madrid) i a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. El finançament per part del Ministeri d’Economia i Competivitat va permetre aquest salt endavant.

Què mesuren els investigadors del projecte?
Entre les diferents línies de treball en marxa, destaca com una de les eines fonamentals del projecte el Mapa Inforparticipa, que recull i visualitza el grau de transparència dels ajuntaments, però no d’una forma abstracte. Bàsicament, la forma d’analitzar el grau de transparència dels ajuntaments consisteix en estudiar les webs municipals i interrogar-les al voltant de cinc grans blocs de qüestions:

  1. Quins són els responsables polítics?
  2. Com es gestionen els recursos col·lectius?
  3. Com es gestionen els recursos econòmics
  4. Què informació es proporciona sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius?
  5. Quines eines s’ofereixen per a la participació ciutadana?

Els tres primers blocs volen saber quin és el grau de transparència d’un consistori, mentre que els dos restants el que pretenen mesurar és fonamentalment el grau de participació ciutadana. Els cinc àmbits es concreten en 52 preguntes sobre les webs dels ajuntaments.

Els premis Infoparticipa
La informació recollida al Mapa infoparticipa permet saber quins ajuntaments fan els deures en matèria de transparència. El projecte premia l’esforç d’aquest municipis amb uns premis que tenen tres categories: segell, menció i reconeixement.

El segell s’atorga aquells ajuntaments amb una puntuació superior al 75%, però ponderat amb el nombre de població. La diferència entre el segell i la menció és que aquest posa la frontera en el 70%. També té en compte el nombre d’habitants del municipi. Finalment, el reconeixement es reserva per aquells ajuntaments que han passat del suspens a un nombre d’indicadors positius superior al 60%.

Una de les particularitats d’aquests premis és que els municipis no necessiten presentar la seva candidatura. El jurat actua d’ofici. Tot i així, els ajuntaments poden posar en coneixement dels avaluadors els canvis que hagin realitzat a les webs en matèria de transparència i participació. La comissió del jurat rep el nom de Consell Certificador. En l’edició dels guardons del 2015 estava format per 12 persones. Composen el consell personalitats vinculades al món universitari i concretament al projecte Infoparticipa, però també representants de les dues associacions municipalistes de Catalunya, el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, el president de l’Associació Comunicació Pública, la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya i el president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya. El Consell Certificador està presidit per la prestigiosa catedràtica Victoria Camps.

Millora la transparència als ajuntaments catalans?
Els últims premis Infoparticipa van assenyalar un grau de compromís molt important de bona part dels ajuntaments del Baix Llobregat amb la transparència. Sis municipis de la comarca van rebre el segell per tenir  una web que compleix amb el 100% dels indicadors. Es tracta dels consistoris de Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, Gavà, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Olesa de Montserrat. També van rebre el segell els ajuntaments de l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Molins de Rei, Vallirana i Castellví de Rosanes. En una comarca amb 30 municipis, més de la tercera part dels seus ajuntaments hi van ser premiats. Es tracta, sens dubte, d’un fet molt positiu.

En canvi, els resultats pel que fa al conjunt de Catalunya són gens optimistes. Els premis s’han atorgat en tres ocasions i en cap cas el nombre d’ajuntaments supera els dos dígits. Al 2013 es va premiar el 5% (36 municipis); al 2014, el 8% (77); i al 2015, la xifra va baixar al 7% (67). Els impulsors dels guardons justifiquen la baixada d’aquesta edició en el fet que s’ha incrementat el nombre d’indicadors amb els qual calia complir. Però, de fet, la dada rellevant no és el descens d’un 1%, sinó que el nombre de municipis transparents no arriba ni al 10%. Aquest és la xifra més destacada i la que deixa palès que a Catalunya encara queda molt per fer en matèria de transparència municipal.

Josué Amoraga
@j_amoraga

 

Web del Laboratori de Periodisme
i Comunicació per a la Ciutadania Plural
http://www.labcompublica.com/

Web d’Infoparticipa
http://mapainfoparticipa.com/index/home/2