L’alcalde ja té Whatsapp

Comparteix el post:

Logo de WhatsappAquesta setmana hem conegut que l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, el metge Enric Llorca, ha obert un Whatsapp per comunicar-se amb els veïns i veïnes del seu poble. S’afegeix d’aquesta forma a una tendència que en els darrers anys s’han sumat ajuntaments, alcaldes i els grans partits polítics. Quins són els usos que se li poden donar al Whatsapp en comunicació política?

Primer ús: la seguretat local
L’alcalde de Sant Andreu de la Barca no és primer batlle, ni el primer ajuntament, que ha decidit fer servir Whatsapp per comunicar-se amb els ciutadans. Segurament, una de les primeres experiències es va produir al 2013 a l’Ajuntament de Sant Pedor, quan la policia local posar a disposició de la població un número de telèfon per denunciar qualsevol incidència.

També la policia local de Castellar del Vallès ha trobat un gran aliat en la missatgeria instantània perquè els veïns li comuniquin qualsevol problema i poder actuar. En Cassà de la Selva, el Whatsapp també té com una de les seves finalitats la seguretat.

Segon ús: com a canal de l’ administració
Els ajuntaments també han apostat per una altra forma de fer servir el Whatsapp. Consisteix en tenir-lo com una via més de comunicació entre el ciutadà i l’administració local. D’aquesta forma, la missatgeria mòbil s’afegeix a altres canals com facebook o twitter. Segurament és la forma més estesa de fer servir Whatsapp per part dels consistoris. L’Ajuntament de Mataró va ser un dels primers en apostar per aquesta via i, fins i tot, va ser premiada per aquesta iniciativa. Altres poblacions que també consideren el Whatsapp com un canal de comunicació més són Cubelles, Riudellots de la Selva i Hostalets de Pierola.

El gran interrogant de fer servir les xarxes socials com a canal de comunicació amb el ciutadà és la seva manca de validesa jurídica. Mentre que el veí pregunti l’hora d’obertura de les pistes de pàdel o com es pot adquirir l’abonament del bus urbà no hi ha cap problema. Però quan s’entra en qüestions delicades, què passa? El Dret Administratiu només contempla una via oficial perquè un ajuntament es pugui donar per al·ludit i tingui l’obligació d’obrir un expedient administratiu i actuar: la instància.

Però què passa si la denúncia d’un problema no arriba per instància general, sinó per un missatge de Whatsapp, un tuit o un comentari de facebook. Té un ajuntament l’obligació de respondre o d’actuar? I si no ho fa, té el ciutadà alguna forma de fer valer els seus drets com els té quan s’aplica el Dret Administratiu? Aquesta és la gran llacuna legal que encara ningú ha respost.

Tercer ús: la campanya electoral
Més enllà de l’àmbit local, el whatsapp ha entrat amb molta força en el camp de les campanyes electorals. Probablement angoixat pels resultats a les urnes, el candidat d’UPyD a la presidència de la Comunitat de Madrid al 2015, Ramón Marcos, va ser un dels primers en veure les possibilitats del Whatsapp. El va seguir el seu company de partit Toni Cantó, que durant els dos primers dies de la iniciativa va rebre 50.000 missatges. Les grans formacions polítiques també s’han sumat a la via Whatsapp.

Sorprèn el gran nombre de dades que soI·licita el PSOE perquè un ciutadà es pugui comunicar amb el partit de Pedro Sánchez a través de Whatsapp. És el mateix cas que passa amb l’alcalde de Boadilla del Monte, on fins i tot s’exigeix el DNI per poder wasapear amb l’alcalde la població.

Demanar moltes dades al ciutadà no és una casualitat. El màrqueting polític necessita grans bases de dades per poder prendre decisions i interactuar amb el votant potencial. La versió web de Whatsapp no farà més que facilitar la tasca dels equips de comunicació política del candidats. Whasapp ha vingut per a quedar-se. Res serà igual. Antoni Gutiérrez-Rubí, un dels millors experts en comunicació política, el té molt clar “Si hace casi un año me preguntaba si WhatsApp podía cambiar las campañas electorales, hoy,  con la llegada de su plataforma web, parece que no quedan dudas”.

 

Josué Amoraga
@j_amoraga

Apunt final: He començat aquest article parlant del Whatsapp de l’alcalde de Sant Andreu de la Barca. Com funciona aquest servei? He de dir que tinc una impressió positiva. Em vaig donar d’alta d’una forma molt fàcil. Només vaig haver d’haver d’enviar un missatge amb la paraula ALTA seguida del meu nom i cognom al telèfon 629 70 73 06. No se’m va demanar més cap dada personal que aquesta. Per saber si era un servei lent o no vaig preguntar la url del Portal de la Transparència de l’Ajuntament. Abans de dues hores ja tenia la resposta. Cal afegir que en la foto del perfil no apareix la imatge de l’alcalde Enric Llorca, sinó l’escut del consistori, fet que delata que en realitat més que el Whatsapp del batlle és el Whatsapp de l’Ajuntament.