Monthly Archives: January 2016

Transparència local, transparència total

transparencia

On no hi ha transparència, no hi ha democràcia. I què passa en l’àmbit municipal? Hi ha transparència als ajuntaments? La llei espanyola i catalana sobre aquesta matèria posen a prova a la democràcia local. ¿Estem treballant amb formes democràtics, però amb una mentalitat pròpia del franquisme? El repte de la transparència és una gran oportunitat per transformar l’administració pública i per avançar cap a una democràcia de més qualitat.

Cal analitzar el nou marc legal per saber com els ajuntaments han de donar compliment a la legislació sobre transparència. Però, primer de tot, cal fer una distinció clara entre autoritarisme i democràcia en relació a la informació pública.

Continue reading Transparència local, transparència total

Lo local afecta más

Lo más cercano me afecta más.
Lo más cercano nos afecta más que lo lejano.

Vivimos en un mundo global y cualquier cosa que pase a miles de kilómetros nos afecta. Sin lugar a dudas. El 26 de abril de 1986 se produjo un accidente en la central nuclear de Chernóbil. Sus efectos no se circunscribieron a Ucrania, ni a las fronteras de la entonces Unión Soviética, y se hicieron notar en diversas zonas de Europa, en mayor o menor medida. La radiación llegó a países tan distantes como Suecia o Italia.

Continue reading Lo local afecta más

Un problema petit

Al costat dels grans debats que viu el país des de fa temps, qualsevol problema municipal és una qüestió petita, gairebé minúscula.

Els gran debats nacionals sempre tenen un component d’epopeia, sigui el que sigui el seu contingut. El relat de construir un nou país i fer una república catalana té, sens dubte, molt de lluita heroica. La força de l’independentisme rau, en bona mesura, en la seva capacitat de plantejar un objectiu difícil capaç d’engrescar milions de persones en un noble ideal.

Continue reading Un problema petit